Rádió interjúk

Ügyvezetőnk, Deák Andrea minden hónapban aktuális HR témákról beszélget a Millásreggeli HR perceiben.
A legfrisseb rovat minden hónap első szerdáján hallgatható a 90.9 Jazzy rádión.

Hova tűntek a munkavállalók?

Milyenek legyenek az első munkatársaink?

Hol legyen az irodánk, kik illetve milyen emberek legyenek az első munkatársaink?

HR percek, 2022. július

Mikor alapítsunk céget?

HR percek, 2022. június

Jön a távmunkavégzés új szabályozása

HR percek, 2022. május

Mire számíthatnak mostanában a munkavállalók?

HR percek, 2022. április

Mire számíthatnak mostanában a munkavállalók?

HR percek, 2022. április

Járvány és háború - sokkterápia a munkahelyen

HR percek, 2022. március

Milyen lesz a jövő munkaerőpiaca?

HR percek, 2022. február

Munkaerőpiaci trendek 2022-ben

HR percek, 2022. január

Meló otthonról – Áldás vagy átok?

HR percek, 2021. november

Béremelést mindenki tervez, sokan infláció felettit

HR percek, 2021. november

Munkaerőpiaci körkép – Beindult a fluktuáció?

HR percek, 2021. október

HR Percek: tanulás, tréningek

HR percek, 2021. szeptember

Nincs olyan, hogy “home office”

Mindenki, aki a munkájának egy részét vagy egészét otthonról vagy a nem a munkahelyén végzi az távmunkának számít törvény szerint vannak meghatározások/szabályok ettől el lehet térni, de mindent le kell írni külön a munkavállalók felé, vagyis a cégeknek erre most nagyon figyelni kell, hogy a belső szabályzataikat ezzel kapcsolatban megfogalmazzák majd egyedileg megírják a munkavállalók felé.

Nem elegendő hogy általánosan van egy belső szabályzat, ha beléptetünk valakit akkor vele külön egyedileg meg kell egyezni és akkor erre felfűzve lehet beszélgetni arról hogy ki hogy látja így az oltások mentén mennyire térnek vissza a cégek irodába, mennyire maradnak otthon illetve mennyire indult el a munkaerőpiac.

HR percek, 2021. augusztus

Milyenek a nők karrier lehetőségei?

A nők lehetőségei egy ideális karrierhez még mindig jelentősen eltérőek a férfiakéhoz képest. Bérezésben még mindig van eltérés, vezetői pozícióban még mindig kevesebben vannak, az otthoni munkamegosztásban sokszor még mindig a nőké a főszerep.

Nőként karriert befutni… lehet-e? kell-e? kinek mi a karrier? mikor érdemes? nehezebb-e mint férfiaknak előbbre jutni? milyen háttértámogatás kell egy nőnek ahhoz, hogy a munkahelyén helyt tudjon állni?

HR percek, 2021. július

Dolgozó nők: van egyenlőség?

Fontos tényezője a nemek közötti béregyenlőtlenségnek, hogy a gyermekvállalás után mennyire válik kiszámíthatatlanná a szülő jelenléte az irodában. Ahogy a legtöbb gyermekkel kapcsolatos teendő, a beteg gyermek gondozása jelenleg általában a nőkre hárul, ami növeli a bérhátrányukat. A nőknél egyértelműen beszélhetünk gyerekek előtti és gyerekek utáni időszakról.

HR percek, 2021. június

Hogyan építsünk karriert home officeból?

Aki többet jár be, esélyesebb a karrierugrásra? Fontos, hogy jobban megmutassuk magunkat otthonról is, vagy elég, ha jól végezzük a dolgunkat? Hol van a törtetés határa?

HR percek, 2021. május

A Covid kihozta a hibáidat? Változz meg!

Home office, home HR – avagy hogyan éljünk és dolgozzunk otthon?

Nyakunkon a 3. hullám, újabb szigorítások, lezárás, valószínűleg meg is lépik most – de hogyan élik meg az emberek, hogyan reagálnak a cégek, vannak-e gyors döntések ezzel kapcsolatban? Mindenre van példa, van aki egy éve nem ment vissza, van aki részlegesen, van aki be se zárt.

Teljesítményértékelés, megújulás, érdekérvényesítés

Az első negyedévben vannak a teljesítményértékelési és múlt év értékelési egyéni beszélgetések. Mi az alapja, milyen a jó beszélgetés, hogyan készüljünk fel? A covid és az év eleji értékelő beszélgetés is lehetőséget ad újra gondolni, átgondolni mindent – jó helyen vagyok? Ne váltsak? Nem kellene képezni magam? Teljesen mást csinálni? Nem szeretjük a változást. Pedig a covid most lehetőséget adna a fejlődésre ismét mindenkinek. De meg tudjuk védeni a saját érdekeinket, elképzeléseinket? Tudjuk képviselni magunkat akár ezen az évértékelő beszélgetésen vagy akár egy állásinterjún?

Cégként hogyan kommunikáljunk Covid idején?

Cégként hogyan kommunikáljunk Covid idején? Mi a jobb? Ha elmondja a vezető a gondolatait, vagy ha egyszerűen feladatot végeztet? Kik azok a munkahelyi influenszerek és mire lehet őket “használni”?

Kötelező lehet-e a munkahelyi oltás?

Elvárhatja-e, vagy akár kötelezheti-e a munkaadó a munkavállalót, hogy oltassa magát, mert azt a munkaköre megkívánja?

Mit mondanak az ideális munkahelyről a pályakezdők és mit az öreg ráják?

Hogy érdemes felkészülni? Mire figyeljünk? Változtak-e az interjúztatási módszerek Covid miatt? Mire figyeljünk online interjúnál? Miket kérdezzünk? Miket ne kérdezzünk?

5G és a HR. Mit jelent ez valójában? Milyen területeken a legérdekesebb és miért? Hogyan hathat ez a cégekre, vállalkozásokra?

Vissza akarunk-e térni az irodába? Kit mennyire viselt meg a karantén?

HR percek, 2020. június

Nem kirúgni, felvenni!

Mindenki óvatos, visszafogott, de van ahol már elkezdtek embereket felvenni, minőségi cseréket végrehajtani, új terméket, szolgáltatást kifejleszteni. Aki most fel tud venni tehetséges, okos, értelmes embereket az óriási piaci előnyre tehet majd szert.

HR percek, 2020. május

Karanténlét

Fejben kell tudni helyrerakni a dolgokat! Beszélgettünk home officeról, a gyerekek otthoni tanulásáról, a munkavállalók távmunkához való viszonyáról. 

Járvány idején: home office

Vannak, akik szerint túl van tolva ez a koronavírus pánikoltatás, egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy mindenre hatással lesz. Mi van például a munkaerőpiaccal? Felrobbantja a koronavírus a távmunkát?

HR percek, 2020. március

Bérek

A tavalyi évhez képest színesebb eredmények érkeztek, előrevetítve a gazdaság gyengülését. Míg tavaly nem volt cég, ahol ne terveztek volna emelést, most ilyennel is találkozni. Általánosan a visszafogottabb, óvatosabb megközelítés a jellemző. Több helyen várják a gazdaság stagnálását vagy éppen csökkenését. Ehhez kapcsolódóan bár még mindig sok a létszámbővülésre érkezett adat, megjelent ennek ellentéte, a létszámcsökkenés is. Még több azonban azon cégek száma, ahol nem terveznek semmilyen változást. 

HR percek, 2020. január, február

1.rész

2.rész

Fluktuáció 2

Fluktuáció 2: megoldások a probléma kezelésére. 

HR percek, 2019. december

Milyen a jó CV?

Küldje el az önéletrajzát! Sokan esnek dilemmába a kérdés hallatán. Milyen legyen a fénykép? Hosszú legyen, vagy rövid? Az állandó vagy az ideiglenes lakcímet tüntessem fel? Bevalljam-e a koromat, a gyermekeim számát? Cseppet sem mellékes kérdések ezek, hiszen nem mindegy, milyen benyomást teszünk reménybeli munkáltatónkra!

CV téma folytatás - CV HR szemmel

Állásinterjú: egy örök téma, mind a jelentkezőnek, mind a toborzó cégnek. Mire figyeljünk állásinterjú alatt?

Munkavállaló hol keressen állást, munkáltató hol hirdessen?

Hol keressünk munkát és hol keressünk munkavállalót? Mit és hogyan lenne érdemes csinálnia a munkavállalóknak és a munkaadóknak, hogy minden flottul menjen?

Életközepi válság, kiégés, vállalkozás, váltás.

HR percekeinkben az életközépválságról volt szó. Hogyan vegyük ezt észre? Mikor váltsunk állást? Kinek való a vállalkozás? Egyáltalán, milyen menekülő útvonalak vannak válság idején?

Karrier váltás 40-50 évesen

40-50 évesen vajon vége van-e a karriernek?

Karrier váltás 40-50 évesen - folytatás

HR-percek a Millásreggeliben, célkeresztben hallgatói nyomásra még mindig a az életközépválság és a kiégés. Miért kerülünk életközépválságba, mi az oka? Kor vagy helyzetfüggő ez? Lehet 30 évesen is válságban lenni és 60 évesen is vidáman menni dolgozni?

Iskola, gyerekek

Iskolaválasztás, a jövő munkaerőpiacának képzése: hova vigyük a gyereket, mivel teszünk jót neki, hogy tudunk mi szülők segíteni nekik a legjobban? Oktatási kérdések egy HR szakember szemüvegén keresztül.

Klímaváltozás hatása a gyerekekre, iskolaválasztás

Klímaváltozás hatása gyerekeink pályaválasztására, továbbtanulására.

Fluktuáció

Fluktuáció: változott-e az elmúlt években? Mi a különbség kölcsönzött vagy saját munkaerő között? Lehet-e ezt egyáltalán kezelni a mai munkaerőpiacon?
HR percek – 2019 nov.

Általános HR piaci infók

Hogyan alakult át a munkaerőpiac, mik a kihívások, milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy munkaadónak. Aztán azt vizsgáltuk, hogy tovább tart-e a cégek házasodási kedve?

HR percek, 2019. február